Skip to main content

Google BigQuery is een cloudgebaseerde enterprise datawarehouse-oplossing waarmee bedrijven enorme hoeveelheden gegevens op een zeer schaalbare en kosteneffectieve manier kunnen opslaan, verwerken en analyseren. Het is ontworpen om petabytes aan gegevens te verwerken en is een van de krachtigste en meest flexibele tools voor gegevensanalyse die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Wat is Google BigQuery?

Google BigQuery is een volledig beheerde datawarehouse-oplossing in de cloud waarmee bedrijven grote hoeveelheden gegevens in realtime kunnen opslaan, beheren en analyseren. Het maakt gebruik van een kolomvormig opslagformaat, waardoor gegevens sneller en efficiënter kunnen worden opgehaald en verwerkt. Het beschikt ook over een SQL-achtige querytaal waarmee gebruikers snel en gemakkelijk inzichten uit hun gegevens kunnen halen.

Wat zijn de voordelen?

Het gebruik van Google BigQuery heeft verschillende voordelen voor bedrijven van elke omvang. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 1. Schaalbaarheid: Google BigQuery is ontworpen om enorme hoeveelheden data te verwerken en kan naadloos worden geschaald om te voldoen aan de behoeften van groeiende bedrijven.
 2. Kosteneffectiviteit: met Google BigQuery betalen bedrijven alleen voor wat ze gebruiken, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor gegevensopslag en -verwerking.
 3. Realtime analyse: Google BigQuery biedt realtime analysemogelijkheden, waardoor bedrijven snel gegevensgestuurde beslissingen kunnen nemen.
 4. Gebruiksvriendelijk: Google BigQuery heeft een gebruiksvriendelijke interface en een SQL-achtige querytaal, waardoor het voor niet-technische gebruikers gemakkelijk is om gegevens te analyseren.

Hoe gebruiken online marketingbureaus Google BigQuery?

Online marketingbureaus kunnen Google BigQuery gebruiken om grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen op te slaan en te analyseren, waaronder website-analyses, klantgegevens en statistieken van sociale media. Door Google BigQuery te gebruiken, kunnen bureaus inzicht krijgen in het gedrag en de voorkeuren van klanten, trends identificeren en hun marketingcampagnes optimaliseren voor betere resultaten.

Enkele specifieke use-cases voor online marketingbureaus die Google BigQuery gebruiken, zijn:

 1. Gegevens over websiteverkeer analyseren: door Google BigQuery te gebruiken om gegevens over websiteverkeer te analyseren, kunnen bureaus inzicht krijgen in het gedrag van klanten, verbeterpunten identificeren en de prestaties van de website optimaliseren.
 2. Klantgedrag begrijpen: door klantgegevens te analyseren met Google BigQuery, kunnen bureaus een beter inzicht krijgen in de voorkeuren, het gedrag en het aankooppatroon van klanten, wat kan helpen bij het ontwikkelen van marketingstrategieën.
 3. Advertentiecampagnes optimaliseren: door Google BigQuery te gebruiken om advertentiecampagnegegevens te analyseren, kunnen bureaus trends identificeren, targeting optimaliseren en de ROI verbeteren.
 4. Realtime analyse: Google BigQuery biedt realtime analysemogelijkheden, wat betekent dat bureaus snel inzicht in hun gegevens kunnen krijgen en in realtime gegevensgestuurde beslissingen kunnen nemen. Dit kan bureaus helpen de concurrentie voor te blijven en betere resultaten voor hun klanten te leveren.
 5. Gebruiksvriendelijke interface: Google BigQuery heeft een gebruiksvriendelijke interface en een SQL-achtige querytaal, waardoor het voor niet-technische gebruikers gemakkelijk is om gegevens te analyseren. Dit kan bureaus helpen tijd en middelen te besparen die anders zouden worden besteed aan het trainen van werknemers in complexe data-analysetools.
 6. Integratie met andere Google-producten: Google BigQuery integreert naadloos met andere Google-producten, zoals Google Analytics en Google Ads. Dit kan bureaus helpen hun workflows te stroomlijnen en een uitgebreider beeld van hun gegevens te krijgen.

Over het algemeen kan het gebruik van Google BigQuery tal van voordelen bieden voor online marketingbureaus, waaronder schaalbaarheid, kosteneffectiviteit, realtime analyse, een gebruiksvriendelijke interface en integratie met andere Google-producten. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van Google BigQuery kunnen online marketingbureaus een concurrentievoordeel behalen, voorop blijven lopen en betere resultaten voor hun klanten behalen.

Hoe kun je Google BigQuery gebruiken voor Google Ads?

Google BigQuery kan worden gebruikt om Google Ads-gegevens te analyseren, wat bedrijven kan helpen hun advertentiecampagnes te optimaliseren voor betere resultaten. Door Google BigQuery te gebruiken, kunnen bedrijven inzicht krijgen in advertentieprestaties, trends identificeren en targeting optimaliseren.

Bedrijven die Google BigQuery voor Google Ads willen gebruiken, moeten eerst hun Google Ads-gegevens naar Google BigQuery exporteren. Dit kan door Google Ads te koppelen aan Google BigQuery, waardoor bedrijven hun data automatisch kunnen exporteren.

Zodra de gegevens in Google BigQuery staan, kunnen bedrijven SQL-query’s gebruiken om de gegevens te analyseren en inzicht te krijgen in advertentieprestaties. Enkele van de belangrijkste statistieken die bedrijven kunnen analyseren, zijn klikfrequenties, conversieratio’s en kosten per klik. Door deze statistieken te analyseren, kunnen bedrijven trends identificeren, targeting optimaliseren en hun advertentiecampagnes verbeteren voor betere resultaten.

Kunstmatige intelligentie en de invloed op Google BigQuery

Artificial Intelligence (AI) heeft nu al een grote impact op het gebruik van Google’s BigQuery, en deze trend zal zich in de toekomst alleen maar voortzetten. Google schreef in hun blog al een artikel over marketing analytics en AI-oplossingen. Hier zijn enkele manieren waarop AI waarschijnlijk het gebruik van Google’s BigQuery zal beïnvloeden:

 1. Verbeterde data-analyse: AI-aangedreven analysetools kunnen het proces van data-analyse helpen automatiseren, waardoor het sneller, nauwkeuriger en efficiënter wordt. Dit kan online marketingbureaus helpen meer inzichten uit hun gegevens te halen en betere beslissingen te nemen.
 2. Voorspellende analyses: AI kan helpen bij het voorspellen van klantgedrag en trends door historische gegevens te analyseren. Dit kan online marketingbureaus helpen te anticiperen op de behoeften van klanten en meer gepersonaliseerde marketingcampagnes te leveren.
 3. Natuurlijke taalverwerking: Natuurlijke taalverwerking (NLP) is een deelgebied van AI dat zich bezighoudt met de interactie tussen computers en menselijke taal. NLP kan online marketingbureaus helpen bij het analyseren van klantfeedback, sentimentanalyse en socialemediagegevens om de voorkeuren van klanten beter te begrijpen en marketingcampagnes daarop af te stemmen.
 4. Automatisering van routinetaken: AI kan helpen bij het automatiseren van routinetaken, zoals het opschonen en voorbewerken van gegevens, waardoor online marketingbureaus tijd vrijmaken om zich te concentreren op meer strategische taken.
 5. Verbeterde targeting: AI kan online marketingbureaus helpen om zich effectiever op de juiste doelgroep te richten door klantgegevens te analyseren en patronen in klantgedrag te identificeren.

Concluderend kunnen online marketingbureaus veel baat hebben bij het gebruik van Google BigQuery om grote hoeveelheden data op te slaan, te verwerken en te analyseren. Door inzicht te krijgen in klantgedrag, trends te identificeren en marketingcampagnes te optimaliseren, kunnen bureaus de concurrentie voor blijven en betere resultaten voor hun klanten leveren. Met zijn schaalbaarheid, kosteneffectiviteit, realtime analyse en gebruiksvriendelijke interface is Google BigQuery een krachtige tool die bureaus kan helpen het volledige potentieel van hun gegevens te benutten. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van Google BigQuery kunnen online marketingbureaus datagestuurde beslissingen nemen en betere resultaten behalen voor hun klanten. Dus als je een online marketingbureau zoekt waarbij je concurrentievoordeel wilt behalen kun je altijd overwegen om Digital Movers aan te schrijven.

Mathias Aaftink

Auteur Mathias Aaftink

Geïntrigeerd door klantgedrag, performance marketing en klantervaring en de manier waarop organisaties daarop inspelen. Met mijn ervaring voel ik me thuis in de wereld van (digitale) marketing en branding. Ik ga nieuwe uitdagingen met veel plezier aan en voel meteen een groot verantwoordelijkheidsgevoel om er een succes van te maken. Projecten waarbij ik mijn ondernemende vaardigheden en mindset kan inzetten geven mij veel energie en dit is waar ik voor u van toegevoegde waarde kan zijn.

Meer berichten van Mathias Aaftink
Chat openen
1
👋 Samen online groeien en mooie resultaten behalen? 📈 Stuur ons een WhatsApp berichtje en ontvang meer informatie!