Skip to main content

Introductie in hoe Microsoft CoPilot en Google I/O het landschap van online marketing beïnvloeden

Introductie

Na de stijgende populariteit van ChatGPT hebben we eindelijk een glimp opgevangen van hoe Microsoft van plan is hun kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken. Met Microsoft als hun concurrent, móest Google het onderwerp AI wel opnemen tijdens hun jaarlijkse innovatieconferentie. De aangekondigde innovaties zijn grensverleggend en zullen de manier waarop mensen met AI werken fundamenteel veranderen.

In deze blog gaan we dieper in op twee belangrijke hoogtepunten die het online marketinglandschap vormgeven: Microsoft CoPilot en het onlangs geïntroduceerde Google I/O 2023.

Bron afbeelding: https://io.google/2023/

Laten we snel beginnen!

Huidige AI trend #1: Introductie van Microsoft CoPilot

Microsoft CoPilot biedt een oplossing voor de uitdaging om vitaal werk in balans te brengen met tijdrovende taken. Door grote taalmodellen zoals Chat-GPT naadloos te integreren met Microsoft-apps, transformeert CoPilot woorden en gegevens in een krachtige productiviteitstool.

Vandaag is de volgende grote stap in de evolutie van hoe we omgaan met computers, die de manier waarop we werken fundamenteel zal veranderen en een nieuwe golf van productiviteitsgroei zal ontketenen.” – Satya Nadella, Voorzitter en CEO van Microsoft.

Integratie in Microsoft CoPilot

CoPilot kan op twee manieren in Microsoft 365 worden geïntegreerd. Ten eerste werkt het samen met gebruikers, ingebed in de vertrouwde Microsoft 365-apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams. Daarnaast verbetert een nieuwe functie, Business Chat genaamd, de samenwerking.

  • Word: Geef het creatieve proces een vliegende start door niet meer met een schone lei te hoeven beginnen. CoPilot genereert een eerste concept dat kan worden bewerkt en herhaald, waardoor veel tijd wordt bespaard bij het schrijven, zoeken en bewerken.
  • PowerPoint: CoPilot helpt bij het maken van visueel verbluffende presentaties met een eenvoudige prompt, waarbij relevante inhoud uit eerder gemaakte documenten wordt opgenomen.
  • Excel: Gebruikers kunnen binnen enkele seconden trends analyseren en professioneel ogende datavisualisaties creëren.
  • Business Chat: Deze nieuwe functie maakt gebruik van de kracht van Microsoft Graph om gegevens uit verschillende bronnen te consolideren, waaronder documenten, presentaties, e-mails, agenda’s, notities en contacten.

De impact van Microsoft CoPilot op online marketing

Deze nieuwe AI-trend maakt het mogelijk om CoPilot te verbinden met jouw bedrijfsgegevens, waardoor de productiviteit en efficiëntie van jouw marketingactiviteiten aanzienlijk toenemen. CoPilot genereert nauwkeurige, relevante en contextuele antwoorden door zakelijke inhoud (documenten, e-mails, kalenders, chats, vergaderingen, contacten) te combineren met werkcontext (huidige vergadering, e-mailuitwisselingen, chatgesprekken). Om te zien wat je precies allemaal met Microsoft CoPilot kunt doen, kun je deze video bekijken.

Huidige AI trend #2: Google I/O aankondigingen

Google I/O introduceert innovatieve manieren om online te zoeken en bespaart tijd door informatie uit meerdere bronnen te selecteren en te combineren. Deze uitgebreide aanpak omvat locaties, voordelen, producten en biedt de beste keuze op basis van door AI gegenereerde inzichten.

AI is een van de belangrijkste dingen voor de mensheid. Misschien nog belangrijker dan de ontdekking van elektriciteit of vuur.” – Sundar Pichai, CEO van Google.

Hoogtepunten van Google I/O 2023

  • Google PaLM 2: De belangrijkste aankondiging is de release van PaLM2, een geüpgraded groot taalmodel dat concurreert met ChatGPT4. Het verbetert hun chatbot Bard aanzienlijk.
  • Google Search: Deze innovatie brengt een revolutie teweeg in het internetgebruik door rechtstreeks generatieve AI op te nemen in de resultatenpagina’s van zoekmachines. AI verzamelt informatie van verschillende websites en presenteert een momentopname van belangrijke informatie, met links voor verder onderzoek.
  • Google Duet: Realtime samenwerking mogelijk maken met zowel mensen als AI in alle Workspace-apps. Deze functie verbetert schrijf-, organisatie-, visualisatie-, werkstroomversnelling- en vergaderervaringen in Google Documenten, Spreadsheets, Mail en Presentaties.

De impact van Google I/O 2023 op online marketing

De ontwikkelingen binnen de Google-zoekmachine zullen grote gevolgen hebben voor bedrijven, omdat gebruikers minder geneigd zullen zijn om individuele websites te bezoeken voor antwoorden. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor SEO- en SEA-strategieën. Dit geeft meer betekenis aan de Google Shopping-functie. Bovendien, wanneer klanten zoeken naar een specifieke productterm, toont Google productaspecten waarmee rekening moet worden gehouden en een lijst met de meest geschikte opties uit de winkelfunctie. Dit maakt de afweging tussen producten voor klanten eenvoudiger en hecht meer belang aan de manier waarop jij jouw producten op de markt brengt. Om te zien wat je precies allemaal met Google I/O kunt doen, kun je deze video bekijken.

Conclusie: de impact van Microsoft CoPilot en Google Search AI

Terwijl tools zoals CoPilot en Google Duet de productiviteit kunnen verhogen en vaardigheden kunnen ontsluiten, zal de integratie van AI in Google Search de rol van websites fundamenteel veranderen. Alleen de tijd zal uitwijzen of deze veranderingen gunstig of nadelig zullen zijn. Hoewel er een leercurve aan deze nieuwe manier van werken is verbonden, zullen degenen die het gaan gebruiken snel een concurrentievoordeel behalen. Eén ding is zeker: AI zorgt voor enorme transformaties en zal niet meer verdwijnen.

Mathias Aaftink

Auteur Mathias Aaftink

Geïntrigeerd door klantgedrag, performance marketing en klantervaring en de manier waarop organisaties daarop inspelen. Met mijn ervaring voel ik me thuis in de wereld van (digitale) marketing en branding. Ik ga nieuwe uitdagingen met veel plezier aan en voel meteen een groot verantwoordelijkheidsgevoel om er een succes van te maken. Projecten waarbij ik mijn ondernemende vaardigheden en mindset kan inzetten geven mij veel energie en dit is waar ik voor u van toegevoegde waarde kan zijn.

Meer berichten van Mathias Aaftink
Chat openen
1
👋 Samen online groeien en mooie resultaten behalen? 📈 Stuur ons een WhatsApp berichtje en ontvang meer informatie!